Een opvallend CV maken: met deze 5 tips spring jij eruit!

Het internet staat er inmiddels vol mee: een opvallend CV maken. Hoe langer je zoekt, hoe meer verschillende tips je zal vinden. Veel tips lijken op elkaar, maar soms spreken ze elkaar ook tegen… Waar moet je beginnen? Het liefst zou je alle tips gebruiken en toepassen, maar tegelijkertijd moet je het CV kort houden. Welke tips moet je wel gebruiken en welke niet? In dit artikel geven we je 5 tips om een opvallend cv te schrijven waarvan wij als recruiters binnen Ymatch denken dat ze belangrijk zijn. We hebben dit bewust dikgedrukt. Want ondanks dat we dagelijks veel cv’s zien, is wat als een opvallend CV wordt gezien natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Toch denken we een redelijke inschatting te kunnen maken. Nieuwsgierig? Lees de tips hieronder!

De eerste klap is een daalder waard

‘Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.’ Waarschijnlijk heb je deze uitspraak al vaker voorbij horen komen. Misschien wordt je er inmiddels wel een beetje moe van. Maar hoe cliché het ook klinkt: in het solliciteren is het ontzettend belangrijk. Voor openstaande vacatures komen namelijk vaak meerdere sollicitaties binnen. Tussen soms tientallen CV’s moet je ervoor zorgen dat jouw cv eruit springt! Het is dus zaak dat je opvalt en je eerste indruk een onuitwisbare is.

Een foutloos CV

Hoe maak je dan een opvallend CV? Allereerst is het belangrijk dat een CV overzichtelijk is en geen fouten bevat. Dit lijkt op een open deur intrappen, maar het gaat vaker fout dan je zou denken. CV’s met fouten worden gaan bij de eerste scan vaak al de prullenbak in. Pas na die eerste scan wordt er inhoudelijk naar het CV gekeken. Het zou zonde zijn als de jouwe al voor deze fase bij het oud papier ligt. Voorkom dit dus! Let vooral op de volgende onderdelen:

  • Werk volgens een logische volgorde. Noteer eerst jouw persoonsgegevens, vervolgens je genoten opleiding(en) en daarna je werkervaring. Schrijf je werkervaring en opleidingen in chronologische volgorde op, beginnend bij je laatste werkervaring en opleiding.
  • Schrijf geen lange verhalen, maar hou het kort. Een goed CV is vaak niet langer dan 1 of 2 pagina’s. Beschrijf je werkervaringen en opleidingen het liefst in steekwoorden, zodat in één oogopslag duidelijk is wie je bent en wat je doet.
  • Gebruik een simpel, overzichtelijk lettertype. Er zijn veel manieren om op te vallen, maar een bijzonder lettertype is er niet een van. Zorg dat je een lettertype gebruikt dat niet afleidt van waar het om gaat: jij als professional.
  • Maak geen spelfouten. Eén van de meest gemaakte fouten bij het maken van een CV. Onderzoek wijst uit dat dit toch een heel belangrijk punt is: spelfouten in een tekst maken een tekst ongeloofwaardiger. Een goede opleiding en werkervaring kan minder waard lijken door veel spelfouten. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn. Lees je CV daarom zelf nog een keer extra door en laat dit ook door een ander doen. Twee paar ogen zien meer dan een!
  • Zorg voor een representatief emailadres. Een grappig emailadres is voor privégebruik leuk, maar is professioneel gezien een no-go. Zorg ervoor dat je een normaal ogend adres hebt of zorg dat je er een aanmaakt. Dit kan heel snel en makkelijk via Gmail van Google.

Het stapje extra doen: een opvallend CV

Als je jouw CV hebt nagekeken op de bovenstaande punten, kan je een stapje extra gaan doen: opvallen! Want je bent waarschijnlijk niet de enige met een foutloos CV. Je hebt dus nog steeds concurrentie. Om de concurrentie af te troeven moet je dus een bijzondere indruk achterlaten. We hebben hiervoor een aantal tips op een rijtje gezet, maar je hoeft je hier natuurlijk niet aan te houden. Gebruik je creativiteit! Dat valt immers vaak nog meer op 😉

  • Schrijf een korte profielschets die opvalt. Vertel in 3 zinnen wie jij bent, waar je voor staat en wat een bedrijf in huis haalt als ze jou aannemen. Creativiteit is hierbij erg belangrijk. Dingen als ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ en ‘teamplayer’ zijn inmiddels zo vaak gebruikt dat daar niet meer naar gekeken wordt. Probeer daarom op te schrijven wat jou onderscheidt van anderen. Moeilijk om op te komen, maar erg waardevol als het eenmaal op je CV staat!
  • Maak het visueel met een of meerdere foto’s. Het is altijd goed om een professionele foto van jezelf op je CV te zetten, maar ook foto’s van het werk dat jij levert kan goed uitpakken. Een opgeleverde tuin, netjes afgewerkt laswerk of een afgeronde schilderklus: laat zien dat jij een vakman bent!
  • Neem een kort filmpje op. Wist je dat 93% van een boodschap wordt overgebracht door intonatie en lichaamstaal? Via een filmpje kan je hier perfect op inspelen! Het is even wat extra werk, maar het kan je erg helpen om op te vallen tussen alle kandidaten. In het filmpje geef je een korte presentatie van jouw professionele kwaliteiten en presenteer je jezelf als persoon. Bedrijven waarderen kandidaten die wat extra moeite hebben gedaan voor hun sollicitatie. Dus ook als je je niet zelfverzekerd voelt voor een camera heb je waarschijnlijk toch een streepje voor!
  • Maak een kleine website over jezelf. Tegenwoordig zijn er veel websites zoals wix.com waar je een gratis webpagina kan maken. Als je meer informatie over jezelf kwijt wil, maar dit niet meer op je CV kwijt kan, is dit een handige optie. Ook dit is een voorbeeld van extra moeite die vaak gewaardeerd wordt. Je kan daarnaast je pagina zo rijk en mooi maken als je zelf wilt.
  • Doe iets ludieks. Hier kan je natuurlijk je fantasie de vrije loop laten. Maak een visitekaartje van jezelf in de stijl van het bedrijf waar je solliciteert. Stuur een kaart naar het bedrijf. Neem een taart mee naar het bedrijf en nodig jezelf uit op de koffie. Ook hierin kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Pas wel op: niet elk bedrijf stelt iedere actie op prijs. Kijk goed naar het bedrijf waar je gaat solliciteren en probeer een inschatting te maken van wat door de beugel kan en wat niet.

Met deze tips zou je genoeg inspiratie moeten hebben om een opvallend CV te maken. Het kan er zomaar voor zorgen dat je toch op sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. En vanaf dat moment heb je het helemaal zelf in de hand. Wanneer ga jij op sollicitatiegesprek en begin je bij je nieuwe baan? Bij Ymatch hebben we genoeg vacatures open staan. Loop je CV nog eens na en stuur hem naar ons op, we zien hem graag tegemoet!

Typ een zoekterm in en druk op enter

secretaressedag-2019