Ymatch

Hoe recruiters naar jouw CV kijken

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is je CV het eerste wat een recruiter van jou ziet. Het is dan ook cruciaal om een overzichtelijk en aantrekkelijk CV te hebben dat de aandacht trekt en de juiste informatie geeft. Maar hoe kijkt een recruiter eigenlijk naar jouw CV en hoe kun je ervoor zorgen dat je beter opvalt?

Structuur en lay-out

Een recruiter krijgt dagelijks tientallen CV’s onder ogen. Daarom is het belangrijk dat jouw CV overzichtelijk is en een duidelijke structuur heeft. Gebruik bijvoorbeeld kopjes om de verschillende secties aan te geven, zoals persoonlijke gegevens, werkervaring en opleidingen. Zorg er ook voor dat de lay-out aantrekkelijk is, maar niet te druk. Gebruik geen afbeeldingen of kleuren die afleiden van de inhoud.

Relevantie

Een recruiter zoekt naar een kandidaat die voldoet aan de vereisten van de functie. Zorg er daarom voor dat je CV aansluit bij de vacaturetekst. Pas je werkervaring en vaardigheden aan op de eisen die in de vacaturetekst worden gesteld. Zo laat je zien dat je goed hebt gelezen wat er wordt gevraagd en dat je de juiste kwalificaties hebt.

Werkervaring

De werkervaring is een belangrijk onderdeel van je CV. Zorg ervoor dat je werkervaring duidelijk en beknopt is beschreven. Vermeld de naam van het bedrijf, de functie, de periode en een beschrijving van je taken en verantwoordelijkheden. Geef daarbij ook aan wat je hebt bereikt en welke resultaten je hebt geboekt. Dit geeft de recruiter een goed beeld van wat je hebt gedaan en wat je kunt.

Opleidingen en vaardigheden

Opleidingen en vaardigheden zijn ook belangrijk om te vermelden op je CV. Vermeld de naam van de opleiding, de instelling en de periode waarin je de opleiding hebt gevolgd. Beschrijf ook de vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan. Vermeld daarnaast ook je vaardigheden, zoals talenkennis, computervaardigheden of sociale vaardigheden.

Spelling en grammatica

Spelling- en grammaticafouten zijn een afknapper voor recruiters. Controleer daarom je CV goed op fouten voordat je het verstuurt. Laat ook iemand anders je CV nog eens nalezen om er zeker van te zijn dat er geen fouten meer in staan.

Opvallen

Een goed CV is essentieel om op te vallen bij recruiters. Zorg voor een overzichtelijke structuur en aantrekkelijke lay-out, pas je CV aan op de vacaturetekst, beschrijf duidelijk je werkervaring en benadruk je vaardigheden. Controleer je CV tenslotte goed op fouten en laat het door iemand anders nalezen. Met deze tips vergroot je de kans dat jouw CV opvalt en dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Typ een zoekterm in en druk op enter

10 Korte SollicitatietipsVideo CV maken