Ymatch

Video CV maken

Een video-cv maken is een slimme manier om op te vallen bij werkgevers. Het is een korte en persoonlijke indruk van wie je bent en wat je passies en vaardigheden zijn. Maar let op: een video-cv vervangt je traditionele cv niet, het vult het juist aan. In dit artikel delen we tips om een succesvolle video-cv te maken.

Waar moet je op letten bij het maken van een video-cv?

Het opnemen van een video-cv is een opvallende manier om jezelf te presenteren. Persoonlijke video’s zijn tegenwoordig erg populair en steeds meer sollicitanten maken gebruik van deze mogelijkheid. Vooral bij creatieve banen, zoals marketing, communicatie of (multi)media, is de kans groot dat werkgevers openstaan voor een video-cv. In meer formele en traditionele sectoren is het minder gebruikelijk.

Hoe maak je een video-cv?

Je kunt een video-cv opnemen met je smartphone, webcam of camera. Zorg ervoor dat de camera stil staat, anders krijg je een onrustig beeld. Vervolgens zet je de video online, bijvoorbeeld op YouTube, en voeg je de link toe aan je sollicitatiebrief of cv.

Voeg je video-cv toe aan je traditionele cv

Een video-cv moet je traditionele cv niet vervangen, maar juist aanvullen. Vermeld daarom alleen de belangrijkste informatie in je video-cv en verwijs in je cv naar de video voor meer informatie.

Houd het kort

Werkgevers hebben vaak weinig tijd om kandidaten te selecteren, dus houd je video-cv kort en krachtig. Maak je video niet langer dan 1,5 minuut.

Speel in op de vacature en het bedrijf

Beschrijf hoe jouw kwaliteiten en vaardigheden aansluiten bij de functie en het bedrijf. Dit is belangrijk, zowel voor je traditionele cv als voor je video-cv.

Kleed je passend aan

Kies kleding die past bij jou en de functie waarop je solliciteert. Ga niet “underdressed” voor de camera zitten, maar overdrijf ook niet met een driedelig pak als dit niet bij de functie past.

Kies de juiste positie voor de camera

Zorg ervoor dat je gezicht en ogen goed in beeld zijn en kijk in de camera. Plaats de camera niet te hoog of te laag, en zorg dat je dichtbij genoeg bent zodat het lijkt alsof je direct tegen de werkgever spreekt.

Neem op bij daglicht

Het juiste licht is essentieel voor een succesvolle video-cv. Neem op bij daglicht en vermijd het gebruik van felle lichten achter je.

Typ een zoekterm in en druk op enter

Hoe kijken recruiters naar jouw CV