Ymatch

Belangrijke wijzigingen voor uitzendkrachten vanaf 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd die directe gevolgen hebben voor zowel uitzendkrachten en werkgevers. We lichten hier de belangrijkste wijzigingen uit en leggen uit wat dit betekent voor werknemers in de uitzendbranche.

Wijzigingen in de Uitzend-cao

Een van de grootste veranderingen zijn de wijzigingen in de Uitzend-cao. Hieronder volgt een korte samenvatting van de belangrijkste veranderingen:

  • Flexibel roosteren:

    Indien een opdrachtgever geen vaste arbeidstijden hanteert, moeten zij samen met de uitzendkracht het rooster regelen. Hierbij moeten zij rekening houden met de beschikbaarheid van de uitzendkracht. Ook mag de uitzendkracht niet verplicht worden meer beschikbaar te zijn dan de afgesproken arbeidsduur.

  • Inpassing op basis van werkervaring:

    Bij inschrijving wordt nu meer nadruk gelegd op de werkervaring van de uitzendkracht. Dit houdt in dat er een passende inschaling plaatsvindt op basis van ervaring. Als een uitzendkracht terugkeert bij een zelfde opdrachtgever, of een andere opdrachtgever binnen hetzelfde cao-gebied, moet de inschaling minimaal gelijk staan aan de eerdere inschaling.

  • Periodieke verhoging na goede beoordeling:

    Uitzendkrachten hebben recht op een periodieke verhoging na een positieve beoordeling. Als de beoordeling te laat plaatsvindt of helemaal niet, heeft de uitzendkracht nog steeds recht op een periodieke verhoging.

  • Uitbreiding van toeslagen:

    Alle toeslagen die voorheen alleen van toepassing waren op werknemers in vaste dienst, gelden nu ook voor uitzendkrachten.

  • Terugbrengen van wachtdagen bij ziekte:

    Het aantal wachtdagen bij ziekte is verminderd van twee naar één dag. Hierbij hoeft dus enkel op de eerste dag geen ziekengeld aan de uitzendkracht te worden betaald.

  • Aanvulling op Ziektewetuitkering:

    Uitzendkrachten in Fase A hebben recht op aanvulling op de Ziektewetuitkering gedurende de eerste 52 weken van arbeidsongeschiktheid.

  • Minimale duur ter beschikkingstelling:

    Indien een uitzendkracht binnen een maand opnieuw beschikbaar wordt gesteld aan dezelfde opdrachtgever of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd, moet de minimale duur van de ter beschikkingstelling vier weken zijn.

Aanvulling op de Ziektewetuitkering voor uitzendkrachten in Fase A

Een belangrijke verandering in het Uitzend-cao die we verder willen toelichten heeft betrekking op de opbouw van de loonstrook voor uitzendkrachten in fase A. Vanaf 1 juli geldt er een aanvulling op de Ziektewetuitkering voor uitzendkrachten die ziek uit dienst gaan tijdens Fase A. In de eerste 52 weken wordt de Ziektewetuitkering aangevuld tot 90% van het dagloon. In week 53 tot en met 104 wordt deze aanvulling verlaagd tot 80%. Het recht op deze aanvulling wordt verrekend via een bruto inhouding op de loonstrook van de werknemer.

Specifieke regels met betrekking tot ziekte en opzegging bij uitzendbeding

Daarnaast is er een nieuwe regeling van kracht met betrekking tot ziekte bij uitzendbeding. Vanaf 1 juli hebben uitzendkrachten met een contract waarop het uitzendbeding van toepassing is, direct een wachtdag bij ziekte. Dit betekent dat zij op de eerste dag van ziekte geen recht hebben op loon. Het advies is om uitzendkrachten tijdig op de hoogte te stellen van deze verandering, aangezien er geen wachtdagcompensatie meer plaatsvindt.

Opbouw van StiPP Basispensioen vanaf de eerste werkdag

Als laatste komt de wachttijd van 8 weken voor de opbouw van StiPP Basispensioen voor uitzendkrachten te vervallen. Dit betekent dat uitzendkrachten vanaf 21 jaar vanaf de eerste werkdag al beginnen met het opbouwen van StiPP Basispensioen. Dit biedt meer financiële zekerheid en een betere pensioenvoorziening voor uitzendkrachten. Bovendien zal vanaf 1 januari 2024 de toetredingsleeftijd tot het StiPP-pensioen worden verlaagd van 21 naar 18 jaar.

Het is belangrijk dat uitzendkrachten en werkgevers op de hoogte zijn van deze wijzigingen. Dit zorgt voor een duidelijk beeld van de nieuwe regels en voorkomt mogelijke misverstanden. Neem contact met ons op voor meer informatie of vragen over specifieke onderwerpen.

Typ een zoekterm in en druk op enter

Arbeidsmarkt op de schop: nulurencontract verdwijnt, zzp'er verplicht verzekerd